Een condensatieketel huren of leasen?

warm huis

Een condensatieketel wordt ook wel een hoog rendementsketel of HR ketel genoemd. Met dit type ketel kan je flink besparen op de energierekening wanneer je nog een normale cv ketel hebt waarbij deze techniek nog niet wordt toegepast. De ketel heeft deze naam namelijk gekregen doordat condensatie die vrijkomt bij de verbranding wordt opgevangen en hergebruikt.

Bij de ouderwetse verwarmingsketels werden deze dampen door de schoorsteen afgevoerd. Met de nieuwe techniek wordt de warmte van de condensatie vastgehouden. Hierdoor kan water dat nieuw door het apparaat gaat met minder energie worden opgewarmd. Uiteindelijk is een rendement van meer dan 100% te behalen met het apparaat. We gaan het echter nu niet hebben over het rendement van een condensatieketel maar over het advies om deze te huren of te leasen.

Huur- of leasecontract afsluiten

warm huisEen nieuwe ketel aanschaffen die gebruikmaakt van de techniek waarbij condensatie wordt hergebruikt vereist een flinke investering. Veel mensen hebben dit bedrag niet meteen beschikbaar. Toch zou het voor hen een economisch slimme beslissing zijn om het apparaat aan te schaffen. Door het hoge rendement is het namelijk mogelijk om meer dan 30% op de energierekening te besparen.

Een condensatieketel huren of leasen kan in dit geval een oplossing zijn. Je kan een contract afsluiten met een loodgietersbedrijf dat de ketel voor je zal kopen. Ook zullen zij voor onderhoud zorgen en een garantie geven dat de ketel de gehele huur- of leaseperiode goed blijft werken. Dit in ruil voor een vast maandelijks bedrag. Stel dat er iets kapot gaat dan zal dit gratis worden gerepareerd.

Leasekoop met onderhoud van de ketel

Bij de standaard huur en lease overeenkomsten wordt je zelf nooit eigenaar van de condensatieketel. Dit heeft zo zijn voordelen omdat je de verhuurder altijd verantwoordelijk blijft voor het functioneren van het apparaat. Wil je liever uiteindelijk toch eigenaar worden van de ketel dan is er nog de optie tot leasekoop. Het is een zelfde leasecontract waarbij een klein maandelijks bedrag gepaard gaat met een onderhoudscontract voor de ketel. Echter nu bevat het maandelijkse bedrag ook een afbetaling som en ben je na verloop van tijd eigenaar van de condensatieketel.