Wat doet testosteron eigenlijk?

testosteron hormoon

Iedereen heeft wel eens van het mannelijke hormoon testosteron gehoord en waarschijnlijk weet je ook wel dat de vrouwelijke tegenhanger oestrogeen is. Maar wat doet testosteron eigenlijk in je lichaam?

Hormoon

testosteron hormoonTestosteron is een hormoon dat zowel mannen als vrouwen in hun lichaam hebben. Mannen hebben alleen veel meer van dit hormoon. Het zorgt dan ook voor mannelijke kenmerken zoals baardgroei, een lagere stem, de aanmaak van sperma en de groei van skeletspieren.

Vooral dit laatste is van belang als je aan fitness doet. Je wilt immers je core zo sterk mogelijk maken om je training zo veel mogelijk effect van je training te hebben. Nu je weet wat doet testosteron kun je ook wel begrijpen dat een tekort niet wenselijk is..

Testosteron tekort

Als je te weinig testosteron hebt kun je dat merken aan de volgende symptomen: slecht slapen, verlies van kracht, laag libido, zweten, geïrriteerdheid. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot depressiviteit. Dit stofje heeft dus een grote impact op het wel en wee van je lichaam. Je kunt overigens door de huisarts je testosterongehalte laten testen als je klachten zoals hierboven beschreven hebt.

Medicijnen

Er zijn testosteron medicijnen verkrijgbaar, maar je kunt ook proberen om zelf je testosteron gehalte weer op peil te brengen. De ingredi├źnten hiervoor zijn niet ingewikkeld. Begin met gezond eten. Het is bewezen dat overgewicht verantwoordelijk is voor een laag testosterongehalte. Ook te weinig slaap heeft gevolgen voor je testosteron. En als laatste, een inkoppertje, beweeg voldoende.

Testosteron heeft zoals je hebt kunnen lezen een grote invloed op je lichaam en je geest. Voldoende redenen dus om dit hormoon op peil te houden.